Veelgestelde vragen
Montage van een SpeedBox is in veel gevallen geen hogere wiskunde, toch is het bij bijna elk merk/model fiets anders. U mag altijd een mail/whatsapp bericht sturen met uw merk/model fiets en eventueel een foto. Dan krijgt u een duidelijk advies over de moeilijkheidsgraad.
De SpeedBox verhoogt het elektronische limiet van de ondersteuning, maar zorgt niet voor meer koppel. De maximale snelheid wordt dus bepaald aan de hand van:
– Kracht van de motor
– Gewicht van de fiets
– Versnellingssysteem van de fiets (interne weerstand versnellingsnaaf)
– Eigen inbreng van kracht
Bosch maakt meerdere type motoren met gradaties in aantal NM koppel:
– Active line generatie 3 (40NM): Behaalt met SpeedBox zo’n 32-35 km/h afhankelijk van de factoren hierboven beschreven.
– Active line generatie 2 (50NM), Active line plus generatie 3 (50NM): Behaalt met SpeedBox zo’n 35-40 Km/h afhankelijk van de factoren hierboven beschreven.
– Performance line generatie 2 (63NM), Performance line generatie 3 (65NM): Behaalt met SpeedBox zo’n 40 Km/h
-Performance line CX generatie 2 (75NM), Performance line CX generatie 4 (85NM): Behaalt met SpeedBox 40+ Km/h.
Advies is wel om te proberen niet te lang boven de 35km/h te blijven hangen. Boven die snelheid neemt (zeker op de lange stukken) de kans op foutmeldingen m.b.t. de anti-tuning software aanzienlijk toe.
Bosch heeft al geruime tijd anti-tuning software in de motoren verwerkt. Het is dus belangrijk om de SpeedBox op de juiste manier te gebruiken.
De SpeedBox laat aan het eind van de rit (indien nodig) een timer aftellen. Laat deze altijd tot 0 tellen voordat u de fiets uitzet. Bosch probeert een bepaald “gek” rijgedrag te herkennen, de SpeedBox probeert op zijn beurt dat “gekke” rijpatroon te verbloemen. Hoe vaker de fiets te snel uitgezet wordt, hoe groter de kans is dat de SpeedBox niet genoeg werk kan verrichten om foutmeldingen te voorkomen.
Het kan ook zijn dat er aan het eind van de rit helemaal geen timer aftelt in het display. In dat geval is de rit niet overdreven hard geweest en hoeft de SpeedBox dus ook geen werk meer te verrichten.
Probeer op lange rechte stukken niet te lang boven de 35km/h te fietsen. De SpeedBox is eventueel ook op 35km/h te begrenzen mocht u dat willen.
Beide versies fietsen even lekker, de bluetooth versie is alleen uitgebreider in de bediening.
Het belangrijkste verschil vind ik zelf dat de normale 3.0 met het knopje van de meeloopfunctie aan/uit te zetten is. Mocht er ooit strenger gecontroleerd worden weet iedereen dat knopje wel te vinden.
De Bluetooth versie is zó in te stellen dat hij alléén nog maar via de app aan/uit te zetten is.
Of dat ooit nodig zal zijn is lastig te zeggen…
Jazeker! De SpeedBox werkt ook op Performance line speed motoren.
Het is wel belangrijk om te weten dat de SpeedBox enkel wat toevoegt als u daadwerkelijk op de 45km/h voelt dat de motor in begint te houden. Met de SpeedBox blijft de motor gewoon ondersteunen boven de 45km/h.
Mocht u moeite hebben om überhaupt de 45km/h te behalen zal de SpeedBox weinig verschil maken. De SpeedBox geeft uw motor namelijk niet meer kracht.